Seaside

Ovde je sve tako lepo… da se nema šta dodavati… a grehota bi bila bilo što oduzimati...

Lako se stiže do željene oaze vašeg parčeta Mediterana, možete iz raznih pravaca kolima, pejzaži koji će vam se otvarati kao morska školjka zauvek će vas opčiniti, kao i pogled sa nebeskih visina ako slećete na aerodrom Tivat (20 km) ili Dubrovnik (28 km) i za pola sata ste u vašem udobnom, moderno osmišljenom domu, udaljenom od mora pedestek metara, sa pogledom na Lovćen i Boko Kotorski zaliv – jedan od najlepših na svetu.

Herceg Novi i njegova rivjera su oni retki krajevi što jednom uđu u naš život i zauvek se nastane u našu dušu, jer ovde se živi sa suncem i za sunce, znali su to pre šest vekova njegovi osnivači (1382) i vekovni osvajači otimajući se o njegovu obalu ( Osmanska imperija, Španci, Mlečani,  Rusi, Francuzi, Austrougari). Sudarale su se ovde i taložile svoja bogatstva kulture Istoka i Zapada. 

Privilegija je bila i ostala imati svoj dom ovde. Postala je tradicija da su mnoga poznata imena iz sveta, umetnosti, kulture, nauke, politike i biznisa iz mnogih svetskih centara upravo ovde smestila svoje domove, ušuškane u miru i mirisu bogatog mediteranskog rastinja, jer nigde na Jadranu nema toliko sunčanih dana, preko 200. Praznik mimoze, Dani muzike, gostovanja brojnih pozorišta, Filmski festival, Dani knjige, Trg ćirilice, nastupi Gradske muzike sa mažoretkinjama, samo su deo kulturno umetničkih zbivanja tokom cele godine. 

Herceg Novi grad sunca, zelenila i stepenica, rado vas dočekuje na svojim kamenim trgovima, u Starom gradu konobe i taverne izviruju na uskim kamenim ulicama, a tvrđave: Kanli kula sa letnjom pozornicom, Forte mare sa bioskopom i Španjola daju posebnu snagu kulturnog sadržaja toliko bogatog da je ovde mesta malo za sve znamenitosti od crkve Rize Bogorodice iz XIII veka koja je u vašem komšiluku pa do Manastira Savina gde je Njegoš učio prva slova i iz kojeg je kralj Aleksandar Karađorđević otišao na svoje poslednje putovanje.

Šetalištem duž obale stižete do Titove vile i kuće nobelovca Iva Andrića, brojni tragovi prošlosti podsećaju i na druge znamenite stanovnike ovoga grada. 

Pored muzeja i galerija kojih je više od vašeg doma duž cele obale do kuće svetski poznatog slikara Voja Stanića na kultnom „Škveru“ gde se nalazi klub „Jadran“, pored kafea u koji je Kusturica ugradio deo svoje umetnosti i ljubavi za ovaj grad, nazdravite suncu, moru i sreći što ste deo ove lepote.